Provocatief coachen

Provocatief coachen is een stevige tegendraadse manier van begeleiden, waarbij de cliënt via prikkeling, overdrijving en humor in productieve verwarring wordt gebracht en hierdoor snel in staat is het probleem te accepteren, te normaliseren of te verwerpen.

Het is een hele vrije manier van werken, waarbij je als coach in het moment veel creativiteit en lef demonstreert. Natuurlijk blijft ook bij deze vorm van coachen het behoud van het contact met de cliënt een vereiste, en dat betekent dat het tevens relationeel koorddansen is. Geef je als coach te veel gas dan kan hierdoor het contact met de cliënt verdwijnen. Sta je te veel op de rem dan bouw je te weinig productieve verwarring bij de cliënt op en heeft het geen effect.
Het betekent ook het als coach met zelfspot leren omgaan met de verwarring, emotionele reacties en het provocatieve tegenspel van de cliënt.

Deze vorm van coachen kan op zich altijd worden toegepast, in doseringen die kunnen variëren van een speldenprikje tot een uitvergroot toneelstuk. Provocatief coachen is echter buitengewoon effectief bij cliënten die hardnekkig lastig gedrag in de interactie met anderen, en dus ook met de coach, vertonen.

Bijvoorbeeld cliënten die een arrogant houding demonstreren (veeleisend en neerbuigend zijn), zich betweterig opstellen (een wantrouwende houding hebben), hun slachtofferschap cultiveren (gered willen worden), gestuurd zijn (zelf geen probleem hebben) of graag shoppen (permanent in ontwikkeling zijn zodat ze nog niets hoeven kunnen).

De ervaring leert dat klassiek aanmoedigende, helpende en begripvolle coachstijlen bij cliënten met dergelijk gedrag meestal tot niets leiden. Ook kunnen ze sterk energieverlies bij de coach teweegbrengen en uiteindelijk het zelfvertrouwen van de coach in de eigen opgebouwde senioriteit ondermijnen.

Er zijn circa 55 provocatieve technieken beschikbaar. Je ervaart welke met name goed bij je passen en wat voor jou de meest natuurlijk manier is om die te demonstreren.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Hier vind je alle in company trainingen.

Plan gratis adviesgesprek in

Provocatief coachen

Coachen van lastig gedrag

voorbeelden uit de praktijk |

“Ik heb een cliënte die ongelofelijk breedsprakig is, waardoor ik er geen touw aan vast kan knopen en ik me bovendien kapot verveel; dat zou ik graag eens op tafel willen leggen, maar gaat het dan niet mis?”

“Mijn cliënt overkomt zo ongeveer alles; mijn begripvolle aanpak met al dit leed leidt echter tot niets; eigenlijk heeft hij gewoon een schop onder zijn kont nodig, maar kan ik dat als coach wel maken?”

“Laatst verweet een neerbuigende cliënte mij dat ik ‘slechts’ 20 jaar coachervaring heb; ik werd boos, ging in de verdediging en ze lachte me vierkant uit”.

“Als coach zou ik eigenlijk ook lekker vrij en speels willen werken, maar hoe krijg ik op die manier goed werkende interventies”?

“Sinds kort heb ik een onverzadigbare cliënt die alles wat ik doe helemaal geweldig vindt; ik geef hem op zijn verzoek ook nog huiswerk mee, maar ik heb het gevoel dat er in de kern helemaal niets verandert”.

“Ik wil mijn werk als coach heel erg goed doen en haal alles uit de kast om mijn cliënten te helpen; die gaan dan echter achteroverleunen en serveren mijn suggesties bovendien ook vaak nog als ‘daar kan ik niets mee’ af; dat frustreert me”.

We werken met groepen van 6 - 24 deelnemers

Thema's die aan de orde komen |

  • Wat is de provocatieve grondhouding en wat zijn de hierbij gehanteerde veronderstellingen?
  • Bij welke typen cliënten en thema’s is deze methode zeer bruikbaar en effectief en wanneer niet?
  • Het provocatieve gesprek in gradaties (van speldenprik tot meeslepend drama).
  • Provocatieve aanvalsplannen voor specifieke groepen lastige cliënten.
  • Bruikbare combinaties met andere interventie-methoden.
  • Integratie van het provoceren met de eigen succesvolle begeleidingsstijl.
  • Toepassingsgebieden (individuen, teams, organisaties).

Trainer

Rob Hogewoning werkt al 20 jaar als provocatieve coach in zijn eigen werkpraktijk en als trainer

★★★★★

Rob Hogewoning
Trainer / Coach

Meerdimensionaal naar doelen en vraagstukken kijken, maakt me enthousiast. Mijn benadering is uitdagend, gecombineerd met warmte en veel humor. Als het moet pak ik stevig door, want soms is een respectvol breekijzer onmisbaar. Vertrouwen vind ik een belangrijke basis, ik kom graag na wat ik beloof.

Na mijn studie econometrie rolde ik in loondienst van de ene in de andere lijn- en projectmanagementbaan gericht op veranderen, waarbij ik uiteindelijk in het HRM-vak belandde. Sinds 2000 werk ik als zelfstandig professional en ik vind het leuk om mijn praktijkervaringen aan anderen over te dragen als opleider, trainer, spreker en auteur. Lange wandelingen maken door de natuur geven mij inspiratie en vormen voor mij ideale momenten om te reflecteren en nieuwe ideeën te krijgen.

Samen met collega-coach Maria Noordman schreef ik 2 boeken.
– Omgaan met dilemma’s – Werken met polariteiten in begeleidingstrajecten (2006)
– APK voor de Coach, 30 manieren om te reflecteren op je jezelf als coach (2012)

Uitgeverij is Boom Nelissen, Amsterdam.

Praktische informatie

Voor wie?

Elke coach die ook vrij wil leren werken met cliënten en zichzelf als instrument creatief bij het tegendraads interveniëren wil kunnen inzetten. In het bijzonder bij cliënten met lastig gedrag, waarbij aanmoedigende en begripvolle werkstijlen weinig resultaat opleveren en tot frustratie, onmacht en ‘zelf veel te hard werken’ leiden.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via info@boeii.nl of 06-48470957

Maatwerk

De training bestaat uit 6 - 8 dagdelen. In overleg met de opdrachtgever wordt maatwerk toegepast rekening houdend met de specifieke organisatiecontext en eigen leerbehoeften.

is deze opleiding geschikt voor mij?

Plan een gesprek in onze agenda

Uitgelichte ervaringen

Deelnemers die ervaring hebben met trainer Rob

★★★★★

Albert Van Duijn | Oud-deelnemer

Een gedegen opleiding met veel praktijk en praktijkvoorbeelden. Wat je vandaag leert kun je morgen toepassen. Rob weet als geen ander kennisoverdracht te combineren met humor. De mede studenten zijn ook een mooie bron van kennis.

Opdrachtgevers

Enkele van de bedrijven waar onze deelnemers werken