Rob Hogewoning
Trainer / Coach
De Coach Centraal
Coachen van anderen is een prachtig vak dat je veel voldoening en betekenis kan geven. Het is geweldig als je anderen kunt helpen om op te bloeien, zelfvertrouwen te krijgen, leiderschap over het eigen leven te nemen, weerbaar te worden, in beweging te komen en grenzen te gaan verleggen. Tegelijkertijd vraagt het professioneel veel concentratie, rolflexibiliteit en uithoudingsvermogen. En op persoonlijk vlak, vanwege de intensieve sociale interactie, het vermogen om zelf – zo goed als mogelijk – schoon en vrij te blijven.
Hoe zorg je ervoor dat je als coach langdurig vitaal blijft, in het belang van jezelf en daarmee ook in het belang van de anderen die je begeleidt? Iemand die veel geeft is immers idealiter extra sterk. Dat vraagt bewustwording op alle aspecten van je coachschap als basis voor je eigen onderhoud en zelfmanagement.
In de Coach Centraal leer je, in de vorm van rollen, wel 30 manieren om op jezelf te reflecteren en er voor jezelf actie aan te verbinden. Die rollen zijn geclusterd in vijf dimensies.
- De mens achter de coach.
- De context waarin de coach werkt.
- De relatie met de cliënt.
- De benaderingswijze van de coach.
- De coach als professional.
Elk van de 30 reflectierollen wordt bovendien deels aangevlogen vanuit maatschappelijke perspectieven en ontwikkelingen. Je bent als coach immers ook een beeld van je tijd. Hetzelfde geldt voor al je cliënten en hun actuele vraagstukken.
De Coach Centraal is ook zeer geschikt als je begeleide intervisie doet met een groep coaches, waarbij je – aan de hand van een ingebrachte persoonlijke casus – per keer gezamenlijk een specifieke rol onderzoekt en uitdiept.
Daarnaast heb je veel plezier van de uitkomsten van de Coach Centraal als je reflectie- en ontwikkelingsverslagen maakt in het kader van het verwerven en behouden van je coach-certificeringen, zoals:
- EIA-keurmerk NOBCO
- Keurmerk Loopbaanprofessional NOLOC-CMI
- Registratie St!R
- Registercoach LVSC
- ECP-certificaat NAP
- Certificaat ICF en EMCC
- BIG-registratie NVP
- etc.
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Hier vind je alle in company trainingen.
de coach centraal
reflecteer op jezelf als coach
voorbeelden uit de praktijk |
“Ik heb een cliënte die ongelofelijk breedsprakig is, waardoor ik er geen touw aan vast kan knopen en ik me bovendien kapot verveel; dat zou ik graag eens op tafel willen leggen, maar gaat het dan niet mis?”
“Mijn cliënt overkomt zo ongeveer alles; mijn begripvolle aanpak met al dit leed leidt echter tot niets; eigenlijk heeft hij gewoon een schop onder zijn kont nodig, maar kan ik dat als coach wel maken?”
“Laatst verweet een neerbuigende cliënte mij dat ik ‘slechts’ 20 jaar coachervaring heb; ik werd boos, ging in de verdediging en ze lachte me vierkant uit”.
“Als coach zou ik eigenlijk ook lekker vrij en speels willen werken, maar hoe krijg ik op die manier goed werkende interventies”?
“Sinds kort heb ik een onverzadigbare cliënt die alles wat ik doe helemaal geweldig vindt; ik geef hem op zijn verzoek ook nog huiswerk mee, maar ik heb het gevoel dat er in de kern helemaal niets verandert”.
“Ik wil mijn werk als coach heel erg goed doen en haal alles uit de kast om mijn cliënten te helpen; die gaan dan echter achteroverleunen en serveren mijn suggesties bovendien ook vaak nog als ‘daar kan ik niets mee’ af; dat frustreert me”.
Thema's die aan de orde komen |
- Wat is de provocatieve grondhouding en wat zijn de hierbij gehanteerde veronderstellingen?
- Bij welke typen cliënten en thema’s is deze methode zeer bruikbaar en effectief en wanneer niet?
- Het provocatieve gesprek in gradaties (van speldenprik tot meeslepend drama).
- Provocatieve aanvalsplannen voor specifieke groepen lastige cliënten.
- Bruikbare combinaties met andere interventie-methoden.
- Integratie van het provoceren met de eigen succesvolle begeleidingsstijl.
- Toepassingsgebieden (individuen, teams, organisaties).
Trainer
Rob Hogewoning werkt als supervisor van ervaren coaches in zijn eigen werkpraktijk en als trainer. Hij is co-auteur van het boek 'APK voor de Coach, 30 manieren om te reflecteren op jezelf als coach (Boom Nelissen, 2012)
Praktische informatie
Voor wie
Elke coach die ook vrij wil leren werken met cliënten en zichzelf als instrument creatief bij het tegendraads interveniëren wil kunnen inzetten. In het bijzonder bij cliënten met lastig gedrag, waarbij aanmoedigende en begripvolle werkstijlen weinig resultaat opleveren en tot frustratie, onmacht en ‘zelf veel te hard werken’ leiden.
Vragen?
Heb je nog vragen? Neem dan contact op via info@boeii.nl of 06-48470957
Maatwerk
De training bestaat uit 6 - 8 dagdelen. In overleg met de opdrachtgever wordt maatwerk toegepast rekening houdend met de specifieke organisatiecontext en eigen leerbehoeften.
is deze opleiding geschikt voor mij?
Plan een gesprek in onze agenda
Uitgelichte ervaringen
Ervaringen van deelnemers die onze opleidingen of trainingen volgden
Opdrachtgevers
Enkele van de bedrijven waar onze deelnemers werken